11 October 2019

Cadangan Buat BAYAN LINNAS 216

Artikel BAYAN LINNAS, 
oleh  Sahibus Samahah Dato' Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri,
Cadangan Buat BAYAN LINNAS 216


Assalamualaikum warahmatullah saya ucapkan buat Dato’ Seri Dr Zulkifli.
Salam Jumaat yang berkah.

Pertamanya saya amat berbesar hati membaca bingkisan Bayan linnas yang terbaru berkenaan kesihatan mental. Keprihatinan Dato’ Seri Dr, menyantuni isu ini amat tinggi nilainya dalam mengurangkan stigma dalam kalangan masyarakat terhadap penyakit mental. 

Pendekatan pelbagai aspek; biologi (ubatan), psikologi, sosial, dan spiritual amat diperlukan oleh pengidap penyakit mental untuk kembali pulih dan mengambil tempat dalam masyarakat. 

Namun, saya mohon keizinan Dato’ Seri Dr Zulkifli untuk berkongsi serba sedikit cadangan saya untuk siri Bayan linnas kali ini. 

Saya merasakan adalah tidak tepat untuk mengaitkan terlalu dekat bisikan syaitan dan skizophrenia. Dalam tulisan, disebutkan,

“Jika keraguan dan pertikaian itu berpunca daripada lintasan-lintasan di dalam hati atau bisikan-bisikan syaitan yang datang mengganggu (atau dalam istilah saintifiknya skizofrenia), maka ia tidaklah membatalkan iman, selagimana ia tidak mempengaruhi iman seseorang.”

Saya yang daif ini berpendapat, dalam konteks ini, maksud yang mungkin ingin disampaikan Dato Seri Dr adalah seperti begini,

“Jika keraguan dan pertikaian itu berpunca daripada lintasan-lintasan di dalam hati atau bisikan-bisikan syaitan yang datang mengganggu, atau berpunca  daripada delusi atau halusinasi oleh pengidap skizofrenia, maka ia tidaklah membatalkan iman, selagimana ia tidak mempengaruhi iman seseorang.”

Kerisauan saya adalah, masyarakat secara tidak sengaja mensinonimkan bisikan syaitan sebagai skizofrenia. 

Dengan menyebut ini, saya tidak sepenuhnya menafikan bahawa bisikan syaitan mungkin boleh menyebabkan seseorang mendengar suara ghaib. Namun, tidak semua suara ghaib yang didengari adalah bisikan syaitan.

Banyak faktor mempengaruhi tercetusnya penyakit skizofrenia, daripada faktor genetik (seperti sejarah keluarga, umur ayah yang lanjut ketika anak dikandung, penyakit autoimmune) dan faktor persekitaran (penyalahgunaan dadah terutama ketika muda, stress dalam kehidupan dan sebagainya)

Namun menurut kajian juga, apabila imbasan kepala (MRI dan CT scan) dilakukan kepada pengidap skizofrenia, didapati bahawa mereka mengalami perubahan fizikal struktur otak. Contohnya pengurangan white matter-grey matter, pengurangan saiz temporal lobe, dan peningkatan saiz ventricle. 
Dalam hal ini, pengidap skizofrenia mempunyai sisi persamaan dengan pengidap nyanyuk (dementia) yang antara lain boleh disebabkan pengecutan cerebral, atau pasca pendarahan dalam kepala. Walaupun pengidap nyanyuk pada tahap tertentu ada yang mendengar suara ghaib, kita secara umumnya tidak menyebut bahawa penyakit nyanyuk disebabkan oleh bisikan syaitan. 

Dato Seri Dr yang amat saya segani,
Tujuan saya menulis ini kerana mengenangkan pengidap-pengidap skizofrenia yang tiba lewat ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Ada yang berpuluh tahun menderita sebelum berjumpa doktor. 

Antara puncanya ialah, keluarga hanya percaya masalah berpunca daripada bisikan syaitan dan menyerahkan rawatan hanya kepada perawat tradisional. Pesakit datang kepada kami apabila keadaan sudah tidak terkawal, kemungkinan perubahan struktur otak yang sudah teruk akibat skizofrenia. Pesakit seperti ini tetap boleh dirawat di hospital, namun kemungkinan untuk kembali ke fungsi asal semakin tipis. 

Saya ingin menyatakan saya bukanlah rujukan autoriti dalam bidang psikiatri memandangkan baru setahun berkecimpung dalam bidang ini. Saya mencadangkan untuk merujuk Prof Dr Mohamed Hatta Shaharom atau Dr Zul Azlin Razali, Pensyarah Kanan Psikiatri USIM untuk pertanyaan dan klarifikasi lanjut. Mereka mempunyai pengalaman luas dalam psikiatri, dan berjuang untuk mengharmonikan peranan Islam dalam psikiatri. 

Sekali lagi saya mengucapkan terima kasih kepada Dato Seri Dr Zulkifli atas perhatian yang dicurahkan untuk isu ini. Moga Allah jua yang membalasnya sebaik ganjaran. Saya memohon ampun dan maaf atas keterlanjuran kata, dan bahasa yang tidak molek diungkap. 

Saya secara peribadi ingin sekali mengambil kesempatan memohon Dato Seri Dr mendoakan agar Allah mengampuni dosa-dosa saya dan merahmati keluarga saya, menumbuhkan dalam hati kami kecintaan kepada ulama dan orang soleh, dan agar Allah memberikan kesembuhan kepada pesakit-pesakit kami. 

Assalamualaikum warahmatullah.


Haniff Zikri


No comments: