07 January 2013

Mungkin Nanti
Satu hari yang agak tenang, masa tengah bersenang-lenang di hadapan laptop, dengan tilam dan hirom tebal, timbul mesej dalam kotak kecil dari facebook, adik saya bertanya. Sebenarnya, bersangkutan dengan perbualan kami sebelum itu, tentang kerisauan-kerisauannya. 

Adakah manusia suka 'bermain' dgn takdir?

Macam mana sepatutnya manusia meraikan tindakan dan usaha, tapi masih dipandu Quran Sunnah?
Kita tak nak menganggap kemunduran akal (contohnya) adalah berkisarkan takdir. Tidak. Allah takkan ubah nasib selagimana manusia tak ubah kan.
Kenapa perlu terlalu pesimis pada takdir?
Lagi satu, tentang musibah, maghfirah, ujian.
Kalau manusia tetap tak berubah dari situ, bukankah mereka orang-orang yang statik,
menunggu takdir sampai katanya.
Sila jawab ya!

________________________________

Takut sebenarnya mendengar soalan seperti ini, apatah lagi diminta menjawab. Mula-mula macam nak jawab 'tak tahu' je. Senang, cerita tamat. Tapi tak sanggup lah pula, sebab yang bertanya adik sendiri. Dengan harapan meleraikan kerisauan dan kekusutannya, saya pun balaslah kurang lebih. Harapnya tak salah banyak sangat. Saya edit lah sikit-sikit sebelum letak kat sini.


Seimbang nis. Qada dan qadar ni memang kurang dibincangkan rasanya. Sebab ada beberapa ‘pertikaian’ ulama’. Ia melibatkan soalan-soalan, adakalanya melibatkan soalan yang salah, soalan yang memang sepatutnya tidak dijawab.
Ada ulama menyebut ( macam biasa, HAMKA lah mention ni ) terlalu berfikir tentang qada qadar ni macam tenung matahari. Makin lama makin kabur. (zaman tu xde spek mata hitam kot)
Dalam quran ada ayat 'Allah berkuasa atas tiap sesuatu', dan ada ayat ‘ Sesungguhnya Tuhan tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum....’. Yang pasti kita tak boleh amik hanya salah satu ayat tu. Kena lihat serentak, cuba fahamkan hikmah. Dunia bukan kita seorang. Namun setiap seorang ada bahagiannya masing-masing. Perkiraan kita tak sama dengan perkiraan Tuhan.

Ayat pertama adalah untuk orang yang ‘telah berjaya’. Lahir dalam keluarga baik-baik, belajar baik-baik, kerja baik-baik. Untuk dia, sebagai peringatan semua ‘baik-baik’ yang dia dapat adalah dari Tuhan. Tuhan yang beri, Tuhan boleh ambil semula bila-bila masa.
Ayat kedua untuk orang yang ‘sedang gagal’. Peringatan untuknya untuk terus berusaha, dengan jaminan Tuhan akan membantu setelah itu. 
Kenapa perlu terlalu pesimis pada takdir?
Lagi satu, tentang musibah, maghfirah, ujian.

Memang ada ulama bagi takrifan tertentu untuk tiap satu ni, tapi bagi abang, semuanya tergantung pada cara memandang. Dan mungkin ( sebut ‘mungkin’ sebab abang pun tak yakin abang betul faham), cara pandang tu disebabkan oleh iman. Keyakinan dan iqtikad. Kefahaman tentang sunnatullah dan syariatullah.
Nak bezakan adakah masalah kali ini adalah tanda Allah murka atau tanda Allah sayang, tentunya kembali kepada sejauhmana sangka baik kita pada Tuhan kan.

Tapi kalau dilihat ‘objektif’ (baca: secular), corak cara memandang tu sangat bergantung dengan peng-alam-an. Cara dia dibesarkan semasa kecil, peristiwa yang berlaku sepanjang ia hidup.

Lalu, mungkin dia perlukan satu ‘peristiwa lain’ yang boleh mengubah cara pandang dia. Bukan sekadar cakap-cakap orang.

Antara yang menarik dalam skil dakwah Rasullullah ialah betapa baginda membanyakkan pujian berbanding kritikan. Kita duduk tanah Arab ni rasanya memang boleh bayangkan rasanya betapa sengalnya Arab yang sengal tu, takkan masa Rasulullah takde macam ni. Dalam sirah, sahabat semuanya macam ‘manis-manis’ je. Mungkin antara kesan tarbiyah utama Rasulullah ialah ‘membuatkan mereka percaya mereka layak berbuat baik’. Trust. 
Sebab rata-rata manusia akan ‘grow’ with trust. Mungkin ada yang grow against trust, membuktikan sesuatu pada orang lain, tapi selalunya dia akan sakit. Dalam

Tentang macam mana nak raikan usaha dan tindakan, abang rasa memang ada beza antara kita yang beriman dan belum beriman. Pertama memang perlu pulangkan pujian pada Tuhan. Alhamdulillah.
Kedua, menambah yakin kita pada sunnatullah yang memang how the world is governed. Kita tahu we have to be fiercely hardworking untuk capai apa yang mahu kita capai. Mungkin ada orang yang 'specially talented', tanpa payah-payah usaha pun dia boleh dapat apa yang dia dapat, tapi abang rasa dalam kes ni shame on him la, sedangkan dia boleh dapat lebih baik lagi.

Sebenarnya orang yang benar-benar faham framework aqidah ni sepatutnya,sepatutnya berusaha lebih, lebih berbanding orang yang tidak. Kalau tidak, maknanya dia belum betul faham. Lalu timbullah kritikan ‘percaya pada takdir melemahkan usaha, melemahkan umat Islam.' Padahal sangat-sangat terbalik. 

______________________________________________


Kalau salah silap betulkan ya. Atau kalau ada jawapan lain. Trimas. =)
Mungkin nanti, bila saya membaca semula yang tertulis di atas ini, saya akan punya jawapan lain. Atau.

Tata!4 comments:

Anonymous said...

izinkan saya...:)


takut terlintas garisan jujur dan terlalu jujur


moga kita bisa berdamai dengan jawapan

zikri said...

adeyh..
"sesuatu yg x disangka
seringkali mendatangi kita"

lalala~

tepianmuara said...

anon,

haha. saya rasa saya dah lupa kata-kata ini.

selamat-selamat.

zikri2,

amboyh,

'dan mungkin bila nanti
kita kan bertemu lagi..'

tak mintak apa-apa. =)

HamizahSharaie said...

Allah...

Saya juga kadang2 terkeliru antara Allah uji untuk menghukum atau mengukuh iman.

Terkesan di hati saya.

Terima kasih :)