07 October 2014

Wadi Mukheires

Alahai si baju merah.

Awal trip, kami diminta memilih antara dua laluan. Kami sepakat memilih yang lebih sukar (kononnya).


Menuruni, melerengi lembah.

Calok; buat comel.

Meet Peter, a humble guy from Norway. Ambil course bahasa Arab di sini. Dalam kepala, "pergh!"

Buat geli.

Abseiling ketiga. Gambak Calok banyak sebab dia rajin pandang kamera. Istilah lain,  err camfriendly?


Dari dulu, gambar lompat-lompat ni memang rutin. Selagi lutut boleh guna, kita gunalah ye dak.

Empat Malizi 09. 


Buat poyo.

Buat poyo II.

Buat poyo III.

Meet Luka, from Berlin.

Dalam trip kali ni, 4 orang rakyat Malaysia, 11 orang dari Jerman, seorang satu Norway dan Belanda, 6 rakyat Jordan. Nasib baik semua kecik-kecik dulu belajar cakap omputih, bolehlah sembang.

Abseiling akhir dan paling best.


_____________________________
I

Wadi berakhir di Laut Mati. Kami semua selamat sampai di hujung senja. 
Alhamdulillah, puas hati dan lega. 

Tukar baju, kemudian kumpul ramai-ramai buat bulatan gembira bercampfire. 
Hazim menyanyi main golek-golek tak tentu arah, yang lain diam, tenaga cuma tinggal 2-3%.
Kami melahap roti dengan hotdog, qosor jamak ta'khir lunch-dinner. 

Bulan terang, hampir penuh. Teringat semasa kami berbelas bermalam di Wadi Zarqa, bulan penuh juga, suasana seram dalam lembah, tapi seolah ada air of invincibility.
 Rasa yang serupa.
Dalam kepala duk main lagu,
" tonight we are young...so let's set the world on fire..we can burn brighter..than the sun.."
( Only so far, the sun is better equipped to face the test of time, I guess. Hah)

II

Masa jalan-jalan dalam lembah tadi, sembang-sembang dengan depa, saya dengan bajet senior, tanyalah respon budak-budak baru sampai Jordan ni, "Camne Jordan setakat ni?"

Terkejut berkali-kali saya bila semua respon positif. Rakyat Jordan in general baik blablabla. 
Wah, memang Amman ngan Irbid ni planet lain ke?
Atau depa belum 'kena'?
Atau 'orang tua' ni memang senang fikir negatif?

Moga kami semua dapat belajar dengan selamat, 
bawa balik Malaysia Jerman Norway nanti nilai-nilai positif dari masyarakat Arab sini.



III

Serius tak sangka Jordan ada tempat best camni.
Tanya kawan-kawan Arab, ramai yang tak tahu tempat ni.  Padahal seumur hidup duduk Jordan.
Kami dah lebih 5 tahun menetap di sini pun baru jumpa.
Hiking mate Germans ni, kurang sebulan sampai Jordan dah merasa. Kebanyakan mereka cuma ambil setahun, ada yang satu semester

Entah. Memanglah pelik nak buat perbandingan, sebab ada banyak faktor lain ( costs, interests, circle of friends, etc..) tapi perkara ni buat saya terfikir.

Berapa banyak yang kita nak buat (dan capai dalam dunia ni)
 bergantung kepada berapa banyak masa kita fikir kita ada.

Dan saya teringat sesi morning report dengan Dr Rami tempoh hari, beliau bercerita tentang pesakit kanser tahap terminal. Samada beritahu atau tidak. Ramai dalam kalangan keluarga akan menegah, dengan alasan mahu pesakit 'pergi dengan lebih aman'.
Tentulah, dari segi medico-legal, memang wajib maklumkan, tapi doktor beritahu selain itu..

 Betapa hampir semua pesakit berubah hidupnya setelah maklum tentang penyakit dan prognosis kanser. Berubah perspektif. How they value things, their awareness of time. Patients are always stronger than their family. They stop whining over 'small' things. They intent to put values in times remaining. Seek forgiveness, bury the hatchet, resolve hatred, make peace with themselves.

They become a better .



IV

Na,
Kata orang, puisi adalah senjata
orang tidak tahu
kau seribu kali lebih berani
dari puisi.







4 comments:

Shafiq Said said...

mana puisi mana?

al said...

Agree. Not only the patient, even the people around the patient. The family themselves. Only then you'll realize that you can have it all, but not all at once.

Nur said...



Went to Hasani Bookstore, surprisingly saw your book on the counter.

Yay! Alhamdulillah. Waiting for the right time to read it.

:)

tepianmuara said...

Shafiq,
Pinjam puisi kau dulu lah dis.
Kalau jumpa fb bagitauuu. Haha

al,
'Have it all, but not all at once.'
I guess that's how life is, at any given moment. To realise, to cherish, to be content with is another challenge.

Entah. Manusia boleh tahu, tapi kalau dia tak betul rasa, boleh jadi dia tak buat apa-apa.



Kak Nur!
Hai kak! Lamaaaanya tak dengar khabar. Moga sihat2 baik2 selalu.

Oh, buku. Haha. Segan. Terima kasih sebab beli, ada sebut nama akak sekali rasanya dalam tu. =)

Selamat membaca!