01 January 2011

Perihal Makanan


Asbab makanan jadi sedap, menurut pemikiran simplistik saya, adalah seperti berikut;


1. Anda kelaparan.
2. Anda kepenatan
3. Anda kesejukan.
4. Makanan itu percuma.
5. Makanan disediakan penuh kasih sayang.

Salah satu pun boleh membuatkan makanan anda jadi lazat. 
Lebih-lebih lagi kalau sudah berkumpul lebih dari satu sebab. 
Apatah lagi....kesemuanya!





Contoh. Apabila semua 5 sebab berkumpul. Maggi dan sardin.
Antara hidangan ternikmat seluruh hidup saya.
Pendakian ke Gunung Stong.
Budak-budak Tanjong Karang. ( Notice the 'o'..hah )



Dalam memerhatikan sebab-sebab, tentulah kita akan sampai kepada Musabbibul Asbab.
Hilir kalau dijejaki, kan terlihat hulunya.

Nescaya, tak terelak kita dari mengakui, segala 'sedap' dalam makanan kita, pada lidah kita, pada deria-deria lain yang turut mentakrifkan 'sedap', diberikan Tuhan kita. Allah.

Alhamdulillah.



Lepas makan, baca doalah kan. ( Sebenarnya, saya malu dengan diri sendiri semasa tadika dulu. Serasa, semasa di tadika, doa ini lebih kerap dituturkan berbanding sekarang. ishhh. )



اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِيْ أَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ
Maksudnya : Segala puji bagi Allah Yang telah memberi makanan dan minuman kepada kami, dan telah menjadikan kami tergolong dalam orang-orang Muslim.



Betapa, dalam doa, kita diingatkan.

Nikmat makan.
Nikmat minum.

Nikmat ISLAM. 

Betapa ketiganya disebut dalam satu lafaz. Makan dan minum, yang dalam apa keadaan sekalipun, biasanya tidak kita lupakan. Tapi, bagaimana dengan nikmat Islam? Adakah sering kita syukuri? 

Nikmat Islam. Nikmat untuk percaya. Tak ternilai harganya. Sedang masih ramai yang tidak ( belum ) menemukannya, dan ada pula yang langsung tidak merasa berhajat kepadanya!

Alhamdulillah, dalam ramai-ramai manusia, Allah memilih kita untuk nikmat terbesar ini. Moga kita lebih menghargai. Lebih sayang. Lebih semangat untuk berkongsi, agar nikmat ini dirasa semua.




Di musim syita ini, selamat menikmati makanan anda!!
( harap-harap orang rumah masak tomyam hari ni. fergh )





 

8 comments:

Anonymous said...

kirim salam orang rumah ye. fiwitt!!

.intonasi.

-hazen said...

jangan lupa ajak, wewit.

Hatta RaZiaN~ said...

haha..adeh.memang selalu sebut alhamdulillah je..doa makan tercicir dalam perot..haha

syazwanadzhar said...

tell me about it.

Dulu panjat gunung Nuang... and dek kerana kelaparan dan kelelahan selepas perjalanan renyah ke base-camp... kami melantak

mula, nasi dan sardin.

tak puas. sisa2 nasi dalam periuk dengan garam! laju je.
kalau kat rumah, telur dadar rasa garam lebih,dah bising.

analisiszikri said...

mahu ke puncak kinabalu...
mmg lapar,mmg penat,mmg sejuk, makanan tu yg ada,of kos le dgn kasih syg lagi2 klu masak sesama famili,so sweet.....

(teringin)

tepianmuara said...

>intonasi

hah.




>hazen
ada makanan baru nak datang,
apela punya kawan.

haha.



>hatta
haha.
dapat sebut alhamdulillah pun alhamdulillah.

=)



>syazwan

kan?

eh, wan, tak rindu lauk DM? he




>hanis
alahai.

simpan rindu tu ye.
untuk nanti lebih menghargai.

Intonasi said...

Setelah meneliti (kembali) dengan penuh saksama asbab makan yg diberitakan tuan,

Hm,

Saye kalo penat bebenau tak lalu makan

Kerana itulah soifi lebih kurus dari kurus (aiceh). Sebab penat.

Maka berusahalah utk tak terlalu penat

Salam kemerdekaan

*ape kes ni

tepianmuara said...

>intonasi

Tahu je penyelesaiannya.


"Farhan, tolong suapkan ksyi ni!"


mesti boleh kan?haha