27 February 2012

pseudo id


aku ingin membencimu dengan sederhana
setelah rindu keliru daun pada angin
yang melepasnya dari ranting.



______________________________________

II

Kalaulah benar, antara self, id, ego, superego, persona, dan shadow adakah setiapnya boleh berpuisi?
lalu kalau mereka bertanding, puisi siapa agaknya yang paling indah dan paling dalam?


_______________________________________

III

+ which one is your favourite?
- angular gyrus and superior colliculus.
+ if you were to choose one?
- the latter

_________________________________________






9 comments:

-hazen said...

aku ingin makan dengan sederhana
seperti kata MINDEF kepada tajaannya
elaun masuk tak cukup kali ini.

tepianmuara said...

haha.

mindef dah perasan kot terlebih bagi sebelum ni, nak cut baliklah.

Aishah Nur Hakim said...

antara id, ego, dan superego: siapa yang menguasai hati?

barangkali dia yang akan menang berpuisi.

Syazwan Adzhar said...

id. tak mungkin. Dia nafsu serakah. tahu menyondol

ego. mungkin, dia rasa terpendam. Siapa tahu, dalam laut dalam, ada gelora gelombang.

Super ego. hmm, hanya menurut kehendak sosial. Tpi mungkin itu cetusannya?

tepianmuara said...

kenapa berdua komen tiga serangkai tu je? sayang freud lebih? hah

> kak a
a battle. adakah mana2 yang benar2 menguasai?



>wan
hah.
bagaimana kalau sebenarnya ego dan superego keduanya hanya pseudo id?

lalalala.

manusia.

Aishah Nur Hakim said...

Teori psikoanalisis dan Teori Maslow adalah antara teori yang paling sukar akak hadamkan dan terima


Kak A Haniff?
Kak A?
>_<

tepianmuara said...

maslow? peak experience tu eh?

tak ingat.

malas tulis. haha

Aishah Nur Hakim said...

Maslow's Hierachy of Needs,
yang meletakkan keperluan fisiologi sebagai asa keperluan hidup manusia.

tepianmuara said...

oh, ok2, yang itu.

kene setelkan yang bawah dulu baru dapat capai potensi sebenar?

hah, saya faham kasar camtu jelah.

tapi saya fikir, tentu akan ada orang2 exception. kekuarangan dari satu segi hanya membuatkan dia lebih kuat dalam segi yang lain.