10 November 2009

Zaman Sekolah Rendah

Salam..
Sebenarnya, saya ingin meletakkan komen untuk post sahabat sekolah rendah saya, Nur Anati Lokman (da aku kenal hang kat situ), tetapi menghadapi masalah teknikal pula. Jadi dengan akal yang pendek tanpa berfikir panjang, saya post komen tu di sini.


Untuk itu, kita kenalah baca dulu tulisan beliau di analok.blogspot.com








tepianmuara berkata...

ARGH!!!!
Argh no1

pas spm dlu,ak de gak g skolh...xsgke 'msih mndpt smbutan!'

mksud aku, ckgu2 msih ingat aku la.. 
hak
lgu kte...

"sk batu 9,skolh y kucinta,kukenang sentiasa,satukan pelbagai bangsa....wahai rakan semua,majukan diri kita(ak lpe part nh,tlg smbung anati...) disiplinkanlah diri....ajaran guru jadi panduan, penyuluh kehidupan..."

siap tulis skema ag tu! 6 taun kte nyanyi lagu ni, terngiang2 lg..

argh no2..

uma biru mng tyme kte drjh 6 je..merasa gak la mng akhirnya..
tp mmg susunannya mmg salu cm2 r..merah hijau rebut no 1,kuning setia kat bwh...haha

argh no3

Bnyk gle knangn kat cni...bertimbun2..
mcm2 'konflik'...bese r, drh x smpai kpale ag.
SO SWEEEEEET!
kwn2 y sgt besh!

klas 6 cekap..
ble ak msuk hari tu,1st thing trlintas,
'aih,kcik gle meja ngn kerusi nh!'

xsdr dr...ak dlu kcik cenonet je..haha

argh no 4..

ko lpe sbut cgu2 kte y berdedikasi..
cgu nzamudn,tchr aminah,cgu alimah,tchr rusiah, cgu isa,tchr ainiah dll..


bertungkus lumus ajar kte..
rindu cgu2..

ble ak mlawat hari tu, seorang cikgu cakap,
“kamu yang dulu kacau anak teacher kan?”
?!
itu yang beliau ingat….hah

Argh no 5...
rindu sgalanya psl sklh rndah,
surau,kantin, tapak prhimpunan, kedai koperasi, 'kolam ikan', makmal komputer, blok drjh 1, prpustakaan lme, blik gru lme,
sgala'y!

Nostalgia…

tq for posting this!




MENGIMBAU..


Setiap daripada kita tentu ada menyimpan kenangan manis semasa menuntut di sekolah rendah. Mungkin 'zaman sekolah rendah' itupun boleh dibahagikan kepada dua ; tahap satu dan tahap dua.


TAHAP SATU


Menyoroti kehidupan sebagai pelajar semasa tahap satu, pasti ramai yang terkenang pelbagai peristiwa lucu-lucu. Gembira memanjang. Hanya main yang difikirkan. Innocent. Orang kata masih di zaman 'pra-tanggungjawab'. Tatkala kekusutan bersarang di fikiran, ramai rasanya yang teringin mengulang zaman ini.


Tetapi, kita tetap terus diasuh belajar mengurus diri. Perkembangan emosi, fizikal, dan hubungan sosial bertambah pesat. Perhatian ibu bapa dan guru amat penting bagi membentuk  foundation diri kita.


Batch saya adalah batch terakhir yang mengambil Penilaian Tahap Satu. Sekolah akan memilih pelajar yang dirasakan berpotensi lulus penilaian ini. Bagi yang melepasinya, dan memilih untuk melompat setahun, pasti akan menghadapi lebih cabaran. 'Hilang' usia muda setahun. Tentu ada konflik. Akademik dan pembentukan peribadi antaranya. Berkawan dengan 'abang' dan 'kakak'. Namun ramai sahaja yang berjaya mendepani.


TAHAP DUA


Pelajaran ditingkatkan ke tahap dua. 'Vantage point' sudah berbeza. Orientasi pemikiran turut berubah. Kepentingan peperiksaan ditekankan. Ramailah pula menjejakkan kaki ke daerah asing yang belum pernah diterokai sebelum ini; daerah cintan-cintun. Ramailah yang turut menjadi monyet-monyet bergayutan. Akhirnya jatuh terhempas berguling-guling ke tanah. Sayalah tu antaranya..alahai...     


Potensi diri juga diasah dalam tempoh ini. Ada yang berbakat menulis (menaip???), berlakon, berkemahiran seni tangan, kepimpinan, membodek, bersukan dan sebagainya. Pastinya, tiap kita dikurniakan bakat masing-masing. Tinggal terpulang kita untuk mengenalpasti dan membangunkannya. 


GURU DAN SAHABAT


Guru-guru menjadi pemandu arah hidup kita dalam period ini. Nasihat, cerita-cerita, pengalaman peribadi yang dilontarkan sedikit sebanyak (banyak sebenarnya) mencorakkan siapa kita pada hari ini. Terima kasih cikgu!


Persahabatan yang dibina sepanjang zaman sekolah rendah amat bermakna. Ia tentunya meninggalkan bekas dalam diri kita. Bermula dengan musuh ketat menjadi musuh longgar menjadi musuh-yang-tak-tahu-nak-gaduh-sebab-apa menjadi kawan menjadi rakan baik menjadi sahabat sejati. Tapi ada juga yang terbalik daripada itu.  


PEDOMAN 


Tentu ada pahit manis yang ditempuh. Bukan semua indah berbunga. Namun, semua terukir mekar dalam memori. Semua manis tersimpan dalam lipatan kenangan. Semua mendapat tempat istimewa dalam ingatan. 


Waktu itu sudah tidak dapat kita ulang.
Hargai masa sekarang, bergerak matang untuk masa depan! 


"Pengalaman mengajar, terpulang kita mengambil iktibar"



8 comments:

Athirah said...

yeah..

time jadi kanak-kanak ribena memang best..
x yah pikir apa-apa..

nak berseronok memanjang..
makan gula-gula..
n konsep bermain tiap-tiap hari..haha

tapi skg,
sume da membesar
n perlu berubah ..
by hook or by crook..
supaya sesuai dgn usia .
x kan la da besar pun still childish lg en..

apa-apa pun,
masa menjadi kanak2 adalah masa y paling best..

ada org kata 'semakin kita tua, semakin keanak-anakan'..betul ke?..haha

anatilokman said...

hahaa.adeyy
siot gle en .
hahaaa
sdr pun lul ko kcik cenonet
lbey kurg ak je tym uh
so,ta ya na bgge la
hahaaaa
b4 uh,bia ak smbung lgu scola lul
"wahai rakan semua...majukan diri kita..
berusaha hingga jaya..harapan nusa bangsa..rukun negara kita patuhi displinkan lah diri..bla3"
*tulis skema jugk !hiks
pergh,lgu nh takkn lupe punye la.

ko mmg la nip,
ak cm twu je ank ckg mne yg ko kaco uh
hahaa.tecer aminh kowt ?en en ?
hehe
faten sht2 je.ri uh ak ad jmp dy kt ms :)
hehe
tp tym ko g uh en tecer dh pindh.
hm.ckg sharifah kowt ?
haaa.
rmainy ko kacau ank org weyh ??
hak3
no wonder la,kls kite mmg ramai ank ckg pun.trmsok ko !
hhi

rumh biru tym kite uh
mng nseb je tu
bkn hbt mnepun
hihi
tah spe tah ketua ny
umh merah gk mntap
tgk a spe olhrgwtiny
haha :D

tym ak g uh smpt jmp ckg seha ngn tecer rusiah je
ak tgk ckg sume dh besa2,
yela dlu2 en mude2 lg sume
hahaaa

pergh
kolam ikn pun trsnarai en ?
hahaa.tp mmg tmpt tu pun pling beshh !!
weee~
tp ak lgi suke blok tym kite drjh3!
tmpt sej uh.tmpt kne dende sme2.
hahaa.
pdn muke ta apal sifir !

hak3
bile bace tang monyet2 kt thp 2 uh
ta sgke ko ngaku gk ko one of the monyet tu
hihi
tp..
dgn spe ?haha
bia la rhsie en ?
tol ta .ehe
ramaii sgt kowt
hahaaa
anip anip.
ish3

cgu2 mmg byk sgt2 brjse pd kite
dr kite tatau ap2 smpi la cket demi sdikt kite mgnal ilmu yg dicurhkn.
thnks ckgu !!!

hahaaa.dh la,
smpi cni je.trgndale kimia ak,,
*btw,thnks promot blog ak :)
ceyh .!

rinduuu sume ny ,,
rinduuuuuu bsikal ko jugk !!!!
hahahaa
:DD

*kek chese ko dlm pertimbngn .
hahaa

tepianmuara said...

>a-gmba kacang-ti

argh!
dasat'y komen.
takut aku.haha.

skbatu9..
hm,xnk r bkak cte ko plak an..
ha,aku tunggu cheese cake 2..

>athirah

nga belajar untuk kurangkan 'childish' nh,
Tua=kanak2?

hidup itu roda. klise kan?
tp ad betulnya.
y ak dga,ble da tue nti (bkn ble mkin tue),manusia nh akan jd sensitif..fragile...lemah..
senang mrajuk,terasa hati,
knk2 dr sudut tu rase'y..ha

pe2pun, hargai orang tua kita.=)

aeisyulillah said...

haha.. skul rendah..

ble dapt jumpa kwn2 ak blek tym skul rendah dlu.. cam tak sgke lak.. dgn apa yg kami dah jadi skung.. wak2

Kina said...

sk0la rendah...
w0w..
can't be budak2 f0rever..
tp mem0ries de f0rever..
'th0se were the days?'
yeah..
ak da x childish..
n x pndai 'mmb0dek'??
hahaha.

mujahidah said...

haha..kenangan2..
rindunye mse tu!!
even just 2 tahun..
drjah 6 pling best..
bru btol2 knal ramai kwn..
kwn yg sporting habis!
haa..
lme dah x pgi skola..
tringin nak pgi..
tp tkut lau cgu2 pndang plek..
dsbabkn pristiwa "farhana fahruzi"..
engat ag??
x pgi skola agama??
me slalu pgi..
byk gak prubahan..

rindunye!!

tepianmuara said...

ingat2..

skolah agama??
a'a...g mse hr kantin ari2..
tp x segempak mse kte drjh 5 r..
ustzh mahirah,ustzh aminatazzariah,ustzh azizah,ustzh saadah,dll

rindu.

anatilokman said...

yg ini asl ak tak igt !!!