23 October 2010

Betapa, Walau di mana, Kita Memandang Bulan yang Sama.



(Juga Gunung Stong, Kelantan. Senyum mak memang jadi penawar lah!)

Mak dan adik mahu mendaki Kinabalu tahun depan. Hanis, kita bagaimana??
ha.



________________________________________

"## Now, Could we repair the deaminated cytosine????
Yes. But could we repair the 5-methylated cytosine??  No, and I explained this at the beginning
**5-methyl cytosines are hot spots and they are located near promoters and they are sites for mutations, so once you have 5-methyl cytosine that means that there’s a mutation and it causes a lot of hot spots
So deaminated cytosine will be converted to uracil and by base excision repair you can remove these uracils and obtain cytosine.
How these cytosines are retained instead of uracil??
A: By base excision repair mechanism.
This 5-methyl cytosine was deaminated spontaneously into thymine, now the question is how can we get cytosine from this thymine??
Could we do base excision repair to convert it??
A: No, we couldn’t. Because thymine is not foreign to the body."


Nak highlight ayat last tu je. Saya ambil dari lecture note Genetics no 8.

.....

Itulah.
Nampakkan.
Kadang musuh yang bagaimana hebatpun mampu kita tewaskan,
tapi bila 'musuh' itu berupa 'diri sendiri'....

haih.

Sudah namanya jihad terbesar kan.





p/s: Saya rasa kita pun kena masukkan nama-nama penulis lecture notes
(selain nama pensyarah)  tu alam doa kita la. Banyak jasa mereka. =)

Ok. tajuk atas sekali tu memang takde kaitan.






9 comments:

-hazen said...

gilaaaaa laaaaa


aplikasi genetics!

sungguhlah, penelitian ko hebat.

Anonymous said...

kamu memang benar-benar sedang kacau hanif zikri?


demam iman lebih hebat dari demam peperiksaan.

Intonasi said...

Apa susah, Joden dan Mesir pun banyak gunung. Gunung nota pun perlu didaki habis juga.

Takut oh tengok kalian-kalian yang baru bertaubat ni (hua hua hua). Kening pun boleh putus dek berkerut menelaah. Saya memandang simpati sambil men'sroot'-'sroot' milk shake.

"Dunia seni dan sastra sebagai media komunikasi budaya juga merupakan bagian bagi dirinya yang tak pernah lepas. Antara bakat dan semangat yang telah melekat. Ia gemar zikir dan fikir, membaca fenomena alam yang kemudian diekspresikan dalam bentuk produk seni, seperti puisi, esei, butir-butir nasyid dan naskah drama. Oleh karena itulah banyak orang cenderung menjulukinya sebagai seorang “budayawan”"


- Petikan dari Untukmu Kader Dakwah, Bab KH Rahmat Abdullah (In Memoriam)

aeisyulillah said...

masih sempat berblogging walau dalam tekanan dan kekangan peperiksaan.

Ha, besarkan diri, nanti daya yang menghasilkan tekanan berkurang as P=F/A

Hehe, lain lah dalam air.

Suka bab genetics tuh walaupun tak paham =)

tepianmuara said...

>hazen

aceh.



>anonymous
tidaklah.

cuma mahu mendengar apa yang ingin disampaikan Genetics ni...

...untuk hati esok.


>Cik X

hah..gunung nota. itu sudah tentu.
=)

selamat untuk semua.

>aeisyulillah
curi masa.
(dan tentu masih sempat call kau)

eksperimen akuarium. tak boleh blah.

he.

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam.
xdpt join adik2 g daki gunung ke?
xpe2.
abes blaja nnt leh pegi same2.
insyaallah.
:)

Asif said...

genetics diapply dalam falsafah hidup..nice :)

Liyana said...

masyaAllah.
nilah orang kata belajar kerana ilmu,
lepas exam pun mampu aplikasi dalam hidup.
ps:benar setiap apa yang Allah cipta ada tarbiyah dia tersendiri kan.

tepianmuara said...

>Luqman

insyaAllah

tapi, ideanya, masa belajar di negara orang nilah mahu berjalan-jalan lihat dunia....

....untuk lihat dunia dalam diri, agar lebih memahami sebenarnya.





>Asif
haa..science kadang-kadang nampak rigid, dan objektif.

sedangkan ia juga dari ilmu Tuhan.

dan tiap ilmu Tuhan itu tentu terkandung dalamnya pengajaran.

kan?



>Liyana

ergh, segan...

Yup yup.

Moga Allah bukakan hati kita agar dapat memahami.