29 October 2010

Garisan



Ada orang (yang entah mana) berkata,

"Ada garisan antara jujur dan terlalu jujur,
antara terus terang dan menjaga hati"



Lalu saya membalas (lama kemudiannya)(dan saya edit lagi),

"Ada garisan antara menjaga hati lain,
 dan melukai hati sendiri.

   Garisan, yang sering dilampaui"



____________________________________

Gambar diambil dari rumah lama saya, belah kiri. 
Sebelah kanan, bangunan yang masih muda, belum diduduki.

Gambar buruk sahaja, tapi seolah ada makna, bagi saya yang memandang waktu itu.
(Oh, baru teringat, melihat bangunan baru tu mengembalikan fikiran pada ayat pertama Surah Al-Insan) 


_______________________________________

Ya, esok Patho.

Lalu lahirlah formula-formula gila seperti "history sejak lama perosak lekor pandai rosak NO cylap new,5,6 macrophage,yang lain leukocytes, 126 mast cell, 356 EC, 6 lymphocytes, 7 nerve cells", "c3b mak cucuk belon syria, "Fatty change Fahri Tale".........blablabla. 

(Luqman Loqo siap buat formula mak lampir lagi..wah!)

Tolonglah doktor tanya pasal menda-menda ni.

haha.

Seperti biasa, mohon doa kalian buat kami di sini.

Senyum.

11 comments:

Anonymous said...

dan aku memilih garisan menjaga hati sendiri.

harap tak melukai yang lain.

nia said...

no doubt, there's a line between de 2..juz be honest..it's easier..hah
btw, all de best! insyaAllah, our prayers r always be wif u.. ^^,

LuRveHaTeR said...

kata-kata kau selalu buat aku tersenyum sndri saat2 nk exam cenggini~

:)

bittaufiq~

(^_^)V

Intonasi said...

Memang makin exam bloger makin produktif eh? Agaknya sebab otak banyak guna, idea pun mengalir-ngalir.

Patutla Syeikh Makmun syorkan menghafal dalam fatrah belajar. Ehem!!

Selamatlah semuanya. Moga tahun depan saya pun macam kalian juga, putus kening!

Anonymous said...

siapa gerangan?




oh, moga satu hari nanti jelas pada kita garisan yang tak nyata ini, menjadi langkah yang tak terpaling lagi



:)

tepianmuara said...

>Anonymous
pilihan di tangan kita.
mungkin juga sebenarnya, dengan menjaga hati sendiri, lebih banyak hati lain turut terpelihara.



>nia
trimas

be honest.
yeah.


>qus

Aiya..tak nak post lagilah camtu.
hah.



>intonasi

ha, saya sangat perasan 'ehem' anda tu.

insyaAllah.

bukan putus, jadi nipis.
err..



>anonymous.
err..dulu kat intec saya tinggal di cemara, bukan cendana.

harapnya hari itu tak terlewat, hingga 'tak terpaling lagi' itu tiba menghantui.

Abdul Munir Sanusi said...

Terpaksa terseksa.

Tetapi kalau kita suka, susah payah manpun kita bertanggung jawab dengannya. Ada paham Hanip!

aeisyulillah said...

hah, memang kalian makin sibuk mennyelami exam, makin produktif.

garisan halus: kadang-kadang, tanpa disedari, terlepas.

Tetapi boleh toleh belakang, dan belajar bukan? Lebih baik garisan daripada jerangkap samar (kadang-kadang boleh jadi juga )

Allah yuwaffiq nif. Tak jemu mendoakan =)

tepianmuara said...

>Bang Munir

Baik tuan senior!
(tak jawab paham..hah)


>aeisyulillah.

ya.kalau aku da takde idea nak tulis apa-apa, aku tengok balik nota-nota study, selalunya ada banyak yang tercoret.

Ya. itulah.

Ya. itulah.

=).
ish..ni yang tambah sayang ni.haha.

Kina said...

study baik2 nip :)

tepianmuara said...

>kina

kau..kejamlah.

tq.