11 February 2011

Moments in Naples ( A Day in Pompeii )

Assalamualaikum.

Naples merupakan destinasi akhir kami di Italy. Keputusan untuk ke sini hanya dibuat sehari sebelumnya.
Plan awal kami ialah day trip from Rome to Pompeii, tapi memandangkan hostel pun tak (terlupa, tersilap ) ditempah untuk hari akhir di Rome, kami buat keputusan ke Naples.

Ha, kenapa tulis pasal Naples dulu pulak?
Sebab Naples adalah destinasi paling saya suka di Itali.
Sebab tempat lain dah ada orang tulis dulu. Rasa nak rebut tempat last ni. hah.

Kami bergerak dari Roma Termini dalam jam 8: 30 pagi ke Naples, mengambil arah Sorrento, selepas bersarapan secawan cappucino dan seulas (?) roti di Bar Roberto.

Perjalanan ke Naples sangat lawa. Ada laut. Ada gunung ganang. Teruja.

Sampai sahaja di Central Station Naples, kami bergerak ke Hostel. Boleh tahan jauh juga kami berjalan.
Naples 'kurang bersih' kalau dibandingkan dengan bandar-bandar lain  sepanjang kembara kami. Di tepi jalan kelihatan ramai orang berkulit hitam berwajah ( tampan ) garang menjual barangan 'pasar malam'.

Automatik rasa nak meningkatkan keselamatan diri.

Saya dan Shafiq pada mulanya memilih bilik dorm 4 orang. Rupanya kami ditempatkan bersama 2 orang perempuan yang..err.. perempuan. hah. Tak tahulah nak describe macam mana. Tak sanggup.

Setelah berbincang dengan receptionist, beliau menukarkan kami ke bilik private yang kebetulan kosong, hanya dengan sedikit tambahan bayaran.  Alhamdulillah.

Ada masalah.
Duit terlalu besar, 500 euro.
Receptionist yang friendly tu membuat reaksi terkejut dan mengatakan,
"This is only the second time in my lifetime to see this note" 

Sudaaah. Bila hujung-hujung kembara ni, biasalah, duit pun macam cukup-cukup je. Beliau memberitahu, ada bank yang beroperasi 10 minit berjalan kaki dari hotel. Cis. Kami berlari sepuluh minit baru sampai rupanya.
Tapi, bank tak mahu memecahkan duit. Mungkin juga, masalah komunikasi. Kami pulang dengan hampa .

Setelah menerangkan kepada receptionist tadi, beliau faham dan 'melepaskan' kami pergi sebelum membayar. ( Lagipun passport kat tangan dia, nak lari mana ye dak )

Episod kedua berlari mengejar train ke Pompeii. Memang macam explorace lah. Orang tempatan tengok mesti semacam je, "pehal la budak-budak ni...". Tercungap kepenatan semua. Mission failed. ( dan memang impossible pun sebenarnya ). Train terlepas.
( Tapi bes woo main lari-lari )


" Tak kisahla, yang penting, we are all in this together"

Dalam perjalanan menaiki train ke Pompeii, kami berbual dengan Julio. A student and vocalist of a band.
 ( Saya tak tahu which one is his part time ). Main muzik reggae dan metal. Gaya sopan dan calculated, tak metal langsung. Err, ke orang metal ni memang sopan-sopan. heh.

Dia ada tanya, apa muzik kegemaran saya.
Hmm, kalau jawab betul 100% jujur, jawapan saya tentulah, apa sahaja yang Sudirman dan M Nasir nyanyi. Tapi, takut dia ternganga lak. Jadi saya jawab, muzik ' country'. Ha, tak dapat jujur, tapi taklah menipu kan.

Dia beritahu,
"Naples may be beautiful to be seen as a tourist, but it is a ***** place to live in. You know, with all the mafia problem, corrupt politicians... they take all for themselves."

Dalam perjalanan, kami dapat melihat Mount Vesuvius mengeluarkan asap hitam. Active volcano. Julio beritahu, kalau keadaan macam ni, pihak berkuasa takkan benarkan orang mendaki gunung tu. Nasib baiklah kami dah batalkan plan mendaki tu awal-awal.

Dalam train, selak-selak Al Quran, Allah temukan dengan surah Fussilat muka surat 1,2,3. Peringatan untuk kita tentang kaum 'Ad dan Samud yang ditimpa bala kerana ingkar kepada Allah.

Tersentuh dengan ayat 15. ( Saya tuliskan direct dari terjemahan)
"Maka adapun kaum Ad, mereka menyombongkan diri di bumi tanpa ( mengendahkan ) kebenaran dan mereka berkata, "Siapakah yang lebih hebat kekuatannya dari kami?" Tidakkah mereka memerhatikan bahawa sesungguhnya Allah yang menciptakan mereka. Dia lebih hebat kekuatan-Nya dari mereka? Dan mereka telah mengingkari tanda-tanda ( kebesaran ) Kami.

Allah.
Betapa manusia selalu lupa diri bila dianugerahkan kekuatan. Setelah diteguhkan kedudukan di muka bumi, manusia lupa dengan apa ia mencapainya. Adakah manusia sendiri menciptakan minda fikiran mereka, tangan, kaki, dan segala anggota...

Lagi, adakah manusia mampu memberikan pancaindera?
Ada yang punya telinga, tanpa pendengaran.
Ada yang punya mata, tanpa penglihatan.

Hatta sampai sekarang, bukannya kita tahu kesemuanya bagaimana 'penglihatan melihat', 'pendengaran mendengar'...

Allah. Betapa semua diberikan-Nya.


Dalam fikiran, set awal-awal, ini adalah tempat laknat, tempat azab. Untuk kita ambil pengajaran. Bukan hanya suka-suka tak menentu kan?

Setelah tiba di perhentian Pompeii della Villa Misteri, kami turun. Saya dan Shafiq pun sebenarnya lambat perasan, hingga ada yang nyaris-nyaris tertinggal. Adeh. Train berhenti dalam 10 saat je.


Entrance ke Pompeii Scavi terletak berdekatan dengan stesyen keretapi.

Pemandangan setelah melepasi entrance Pompeii. Bayar 11 euro untuk masuk.


Porta marina e cinta muraria.
  Nama cambes je.
 Dikatakan ia mendapat nama 'marina' sebab pintu ini menghala ke arah laut.






Temple of Apollo.
Statue yang asli disimpan di Naples Museum.


Kawasan Forum, main square.
Terletak antara persimpangan dua jalan utama. 
Ada penghadang jalan kat tepi untuk halang chariot (  penunggang 'beca kuda' lalu. )

Langit biru, awan dan banjaran gunung tu. Ah...
( Saya harap gambar ni luluslah. Takde niat langsung nak 'curi' )




Jalan-jalan di Pompeii. 
Jalan ini memang biasa dibersihkan dengan air. 
Jadi, mereka meletakkan batu untuk memudahkan lalulintas ketika jalan dibersihkan.
 Satu batu menunjukkan jalan sehala. Dua batu menandakan jalan dua hala.
Kalau tiga, maksudnya itu jalan utama. Berhala-hala lah kot. ha

Bunga sekuntum,
mencari hidup di celahan bata.


Untuk pengetahuan kawan-kawan, di sini terdapat banyak anjing yang mesra. 
Ha, mereka memang dibela.
Dan, pihak Pompeii Scavi mengharapkan pada sesiapa yang berminat 
untuk membawa pulang 'the man best friend' ni agar mereka mendapat kasih sayang secukupnya. 

Melihat dunia.
Kadang terfikir, selama ini, seluas mana pandangan kita sebenarnya.




Jalan ke arah amphitheatre.





Ketiga gambar kat atas ni menunjukkan Forum baths.
Ada empat bilik sebenarnya.
apodyterium ( dressing room)
frigidarium ( cold room)
tepidarium ( warm room )
caldarium ( hot room )

Lupa which is which.

Tulisan kat tepi basin pada gambar ketiga menyebutkan harga untuk sekali masuk.
(atau begitulah yang saya faham)

Standard la lepas mandi-mandi, mesti nak makan kan. 
Berdekatan dengan bath tadi, ada Fast Food Outlet.

" Dale3 Karsyhak satu!"


 
Jalan-jalan, teringat, ( sebenarnya tadi taklah terlupa pun, tapi redah jalan je ), saya dan Shafiq belum solat.
Gunalah kompas yang berjasa sepanjang kembara ni.

Meremang rasanya solat kat tempat azab ni. 



Terbayang betapa makmurnya kota ini sebelum dimusnahkan.



Ha, calon gambar untuk tulis sajak.





Mayat-mayat original.
Semasa ditemui, mayat mereka memang dalam keadaan elok, dipelihara oleh lahar gunung berapi. 
Pengkaji mendapati bahagian dalam mayat ni ada ruang kosong, antara tulang dan daging yang reput.
Jadi mereka cuma sumbat 'plaster' dalam tu untuk mengekalkan bentuk asal.
Posisi, ekspresi muka masih dapat dilihat.
Ngeri.



Beauty...that destroys.



Amphitheatre. 
'Macam' tak boleh masuk.
Tapi, kami degil, naik juga. 
It was worth it.
Fuh, cantik.
Kat bahagian bawah ni, kalau kita cakap, bergema. 
Tempat ni pun untuk menonton gladiator.

Tenang rasanya kat sini. 
Sempat baca Pandangan Hidup Muslim sikit.



Kami menikmati sunset dari amphitheatre ni.
Kali ni, gambar tidak berjaya menceritakan keindahan yang kami lihat.


Dahan yang teguh, 
dari batang yang tegap, 
dari akar yang mantap.


Dalam perjalanan patah balik ke entrance.


Kami meninggalkan Pompeii agak lewat dari rancangan.
Sepanjang perjalanan, terfikir-fikir, mengapa ya Allah temukan semula tempat ini pada manusia.

Wallahu A'lam.

Entah berapalah sebenarnya kota-kota peradaban agung yang dicapai oleh manusia,
namun diazab Tuhan kerana ingkarnya mereka.

Membaca penerangan tentang apa yang sebenarnya
 terjadi semasa kemusnahan Pompeii ini sangatlah dahsyat.
Kemusnahan atas kemusnahan atas kemusnahan.

Sambungan Surah Fussilat, ayat 16 
"Maka kami tiupkan angin yang sangat bergemuruh kepada mereka dalam beberapa hari yang nahas, kerana Kami ingin agar mereka itu merasakan siksaan yang menghinakan dalam kehidupan di dunia. Sedangkan azab akhirat pasti lebih menghinakan dan mereka tidak diberikan pertolongan."


Memang ada beberapa lukisan menggambarkan keadaan moral 
 tidak senonoh masyarakat Pompeii.
Ada bath yang tidak mengenakan sekatan lelaki perempuan.

Tapi, itulah, kita tak diberi pengetahuan lebih dari itu.
Dan siapa kita untuk menghukum.

Cukuplah.
Cukuplah.
Kita memandang semuanya, sebagai peringatan.
Manusia walau bagaimana hebatnya, takkan mampu mencabar Tuhan.




Wallahu A'lam.

14 comments:

Kina said...

wah.besnye :)
weyh.final aku dah dekat.Makin dkt makin bnyk ujian pulak.doakan aku ye :(

Hatta RaZiaN~ said...

Seriusly,memang rasa nak nangis tgk gmba2 tu..gile tadabbur punye pasal..sonok weyh..xtaw bile dpt g~
:(

jari | jemari said...

jelesnya. an eye opener!

iqin othman said...

kalaulah ada butang 'like'. :DD

tepianmuara said...

>Kina

InsyaAllah, Kina.

All the best for final, and for your live.

=)



>Hatta.
=). Kita boleh berkongsi cerita kan.

Mudah-mudahan, tak lama lagi.




>jari jemari
=)



>iqin
yang baik, ambillah ya.

ahmad nazreiy said...

bro anep, best2...

tepianmuara said...

>kina

alahai...sengal gila.
asal la aku eja 'life' camtuuuu..
dengan student literature lak tu.hah

malu da!

Ainul Arina Madhiah said...

wow, pompei The lost city! subhanallah.. dari dulu tengok gambar mayat tak reput tu dalam buku, tak terfikir plak akak nk pegi tempat dia. Aish, ruginya..

|nurhidayah| said...

jaulah yg sgt menarik dan menginsafkan.

mmg benarlah byk hikmah Allah menyuruh hambaNya mengembara.semoga manfaat dari kembara tak berhenti di sini.

bila Allah dah beri kita jalan & peluang utk ke tmpt2 begini, pastinya Allah mahu kita belajar sesuatu dan kembali semula ke dlm msyrkt utk berbakti sebyk mana yg mampu.

oh,sgt mengerikan tgk "mayat2" yg terbaring tuh.pastinya sgt menginsafkan buat mereka yg melihat bukan hanya dgn mata zahir, ttp mata hati.

tepianmuara said...

>ahmad nazreiy
alhamdulillah



>Ainul Arina Madhiah
Next trip, insyaAllah kak.

=)





>nurhidayah
itulah. moga ini titik mula untuk sesuatu yang lebih bermakna.

Allah boleh ambil kita semula bila-bila masa. Moga saat untuk kita nanti tiba tika bersedia, dalam redha-Nya. Amin

Tyra Hanim said...

Setiap warna yang terlakar di setiap wajah yang tergambar, seribu perasaan, sejuta pengertian. Dari perasaan yg paling dalam.


Satu perkataan.



Indah.

tepianmuara said...

Indah.

Dari itu, satu perkataan.

Allah.

CAULIFLOWER said...

Pompeii!

What a great place. It must be horrifying to see those corpses, but maybe it's normal for you as a medical student anyway.

I wish I were there, to witness all the crushed civilization due to their own evil conducts that invite Allah's anger and punishment.

The beautiful sunsets, and the dreamy skies, it will never cease to amaze us, wouldn't it?

tepianmuara said...

Ha, i've had only one experience encountering 'the body'.

They put the corpses in a beautiful garden. Not without intention as it was written there,' Our visitors feel the irony here'

jahat gak kan?

mungkin inilah dunia.

they 'will never cease to amaze us', in both ways.