21 June 2011

Suria di Cordoba

"Bang, kenapa gelak-gelak je ni", mak tegur.
Saya habiskan sisa tawa.

"Takde...cerita ni haa..kat Cordoba..."







Selang beberapa minit,
"Oooo, ni ke Suria.."

Lagi beberapa minit,
" Laaa, mana Cordobanyaaaaaa"

lama lagi kena tunggu nampaknya.

Pertama yang terlintas bila tengok trailer, 'ish, dua orang mamat ni, tak boleh ke bagi 'Suria' aman jejaki sejarah Cordoba tuu. Pi kacau watpe'.

Cordoba, kota lambang keilmuan Islam yang gemilang.

Teringat pula tempoh hari sembang dengan Teacher Iqma, saya sebut,
"blablabla...Cordova tu satu bandar dalam Andalus. Sebahagian. Tapi sebab kita nak stay ABCD, tulah jadi Andalus-Basrah-Cordova-Dimasq"

( sebenarnya saya rasa teacher memang dah tau pun, saje je teacher layan saya )

"Ooo, patutlah Andalus selalu lagi kuat dari Cordova. "
Sama-sama gelak. ( Teacher Iqma adalah pembimbing sejati Andalus dari awal. )



yang ni betul-betul 'Suria di Cordoba'.

Ish, tiba-tiba jadi rindu ( Sadis )
erk.
hah.


Hmm, tapi kan, saya rasa Normah Damanhuri ( ada dalam cerita ni ) dan Fauziah Nawi adalah pelakon watak ibu yang sangat mantap. Kadang-kadang kalau mereka berlakon watak ibu, saya akan tengok 'flow' cerita, kalau agak-agak akan mengalirkan air mata, 'defence mechanism' saya terus suruh jangan tengok. haha.


__________________________

Sekali lagi. 
Semua di Cordova.
Rindu. 



5 comments:

-hazen said...

kah3!

-hazen said...

kah3!

-hazen said...

naim ke cordova sekarang.

tepianmuara said...

cis la kau!

haha.

tulah, rugi we tak bagi no abdullah naseh kat dia. big help, I'd say.

syazwanadzhar said...

oh cordova. teringin nak lawat.

Oh fakta cordova dalam andalus tuh baru aku tahu.

kelakar la teacher iqma - senyum dalam rindu.