12 June 2011

Tanjong Karang ke Tanjong Karang

Assalamualaikum.

Kali ni tiada gambar. Makanya, saya 'terpaksa' lebih rajin bercerita. Kalian yang membaca, hah, terpulanglah.
Hujung minggu lalu saya ke Subang Jaya - Shah Alam - Kuang - Damansara- Klang.

Hari Jumaat.
 Malam sebelumnya buat nasi lemak. Saja. Mak kata bawang banyakk. Err..nak buat macamana mak, resipi jalanan. Ha. Tidur lewat. Lepas sarapan esoknya, tumbang semula.

Bertolak dari rumah dengan Lagenda 110 'seawal' jam 12 : 30 tengahari. Solat Jumaat di Kuala Selangor. Saya hubungi Nidzam, memohon maaf atas kelewatan, kemudian lega kerana dia pun baru bertolak pulang dari PJ.

Abah offer naik kereta, tapi saya lebih selesa dengan motor sebab;

1. Saya kurang cekap dengan kereta. Paling seriau semasa memandu kereta bila tengah laju ada motor rapat dengan kita, kalau nudge sikit, mesti dia terpelanting. haha. Daripada membunuh baik...err.

2. Saya selalu salah jalan. Orang yang pernah travel dengan saya tahulah. Nasib baik jalan ke Subang tu dah lalu 5 tahun, melampau sangatlah kalau lupa. Naik motor senang patah balik kalau tersilap.

3. Naik motor lebih bebas. Ada aura darah muda sikit. ( ? )

Usai solat, perjalanan diteruskan ke Subang. Masuk simpang kiri, nun di kejauhan sudah kelihatan di ampaian  baju-baju bersidaian, bergantungan, dan bergelimpangan. Saya senyum. Sampai juga, betullah ini sekolah aku.
( Oh, ini gurau sayang, gurau kenal )

Ya. ya... tentunya hari ini masih cuti sekolah. Guru-guru tiada. Tapi alang-alang ke mari, hati pula sudah sarat rindu..... Saya kemudian dengan sesukahatinya berpusing mengelilingi sekolah. Ke dataran perhimpunan, padang, dewan, DDS, Musolla, dan...asrama!

Well, kerana ada kerja-kerja 'naiktaraf' dilakukan, saya dengan slumber 'menceroboh' kawasan asrama. Ke setiap dorm. B.2.2 ke B.4.3 ke A.4.1 ke B.1.2 ke B.4.1 ke A.1.2. Bilik basuh, bilik sidai. Ke kolah. 1001 kenangan. Sungguh 'keliru', sudah tiga tahun sekaliannya ditinggalkan. Sudah lapan tahun sejak kali pertama menjejak kaki di sini.

Sebelum pulang bertemu Cikgu Sabariah dan suaminya. Saya rasa dulu saya paling zallim di kelasnya. Selalu duduk belakang dalam makmal menghabiskan Harry Potter series, Twilight series, novel-novel RAM dll. Tapi beliau sentiasa murah dengan senyuman.

Beberapa perkara dicurahkan, banyak yang dinasihatkan. Paling berbekas saya kira,
" The main idea is not to be a doctor, but to be a future leader"


Fuh.
I agree wholeheartedly, but amuse to find myself murmur later ' Nak lepas doktor ni pun tercungap-cungap'


" Orang muda banyak tenaga, boleh buat perubahan. Kami ni dah tua-tua, bukan tak boleh...cuma susahlah. Tapi sekarang ni, dah 'nampak' la.."


Hikmah orang tua, jiwa orang muda.




Seterusnya ke rumah Nidzam Yatimi berpandukan arahan setelah usaha 'seeking' motor belum menemui hasilnya. Jumpa di 7Eleven. Ha, tengok dia senyum rasa hilang penat seharian bawa motor. ( Takla penat manapun sebenarnya )

Sampai rumahnya, rehat. Makan nasi lemak. ( petang-petang! )
Tapi rasa kurang bes sebab pembantu rumah barunya bukan orang jawa. haha!

Seterusnya banyak menghayati sesi dia bercerita
Tentang adiknya.
Tentang kawan-kawan kami yang 'hilang'.
Tentang kawan-kawan yang terbang.
Tentang masa lapang.
Tentang dinar emas.
Tentang blablabla...
Nidzam masih Nidzam yang saya kenal. Senyum.


Ketika solat dia membacakan Surah Ali Imran ayat 133 hingga 139.
Tersentuh sungguh kali ni. Fuhh.


Selepas itu kami ke rumah Fuad, ke Summit bermain bowling, pulang semula ke rumah Fuad, main  PES PS3, layan Maharaja Lawak, dan akhirnya lena dengan TV menonton saya.

Esoknya ke kenduri kahwin akak Ubai di Kuang. 'Wak' Faris Saroni turut serta.  Disambut dengan manis senyuman dan  ungkapan teruja 'wah, orang muda...orang muda' dari Ustaz Pahrol Juoi, pak cik Ubai. 'Orang muda' lagii...bisik saya.

Saya baru berkesempatan baca dua bukunya; Dilema Melayu-Islam dan Nota Hati Seorang Lelaki. Lama kagum dengannya. Tulisannya selalu halus dan mengelus. Lambat sebenarnya kami cam, kalau tak bolehlah minta nasihat barang seulas dua. hah.

Kemudian, saya dan Nidzam ke Damansara. Hasrat awalnya melawat Bob Hasif, tetapi entah miscommunication bagaimana, Bob keluar dengan rakan-rakannya yang lain. Aiya. Pelonga pelongo kami.

Solat Asar di Masjid Al Falah. Mengimbau kenangan bermalam semasa Ramadhan di sini bersama Hanis, Sohaib.

 Pulang ke rumah Nidzam. Ditemubual ibunya;

"Haniff dulu ada mohon masuk DQ?"
Nidzam pandang saya. Saya pandang Nidzam. Kami sengih. Saya ceritakan seringkasnya.

" Kalau kat sini mak cik dan pak cik ni macam mak dengan ayah Haniff la"
Tu diaaa...fergh tak fergh.

 ( Nidzam, aku rasa, mak kita sangat compatible untuk jadi kawan baik la. hah. )

Terima kasih banyak-banyak atas layanan. Sangat aku hargai. Jemput datang ke rumah. Ajak mak ayah sekali pun molek. Dan Syazwan. =)



Hari sudah lewat, saya bergerak pulang. Sunset sangat cantikk!

Singgah Kapar, solat Isya', potong rambut ( dll ), beli durian..

Durian!! Hampir dua tahun tak merasa! Terus teringat last encounter, durian 60 euro di Rome.
( Ok. salah. bukan Rome. Barca. Saya pun pelik camne boleh ingat Rome. Saya cuma ingat jalan-jalan malam-malam. )

Pulang ke rumah, terus buka dan menikmati. Alhamdulillah.





Tanjong Karang ke Tanjong Karang.
Dua hari pendek yang panjang.





___________________________________________________________


Hidup bukan hanya untuk mengenang.
Jauh sekali berlama-lama tenggelam karam dalam kenangan.

Tapi untuk yang ini, saya rasa sangat terpanggil untuk mencoretkan cebisan-cebisannya.
Agar nanti boleh saya susuri, tiap yang tersembunyi sebalik tulisan ini.
Agar saya boleh tersenyum sambil mengingatkan,

Sejarah
setelah terpandang
juga adalah masa depan.


___________________________________________________________






10 comments:

nurul atiqah mohd azman said...

oww...ko baca twilight tyme tecer saba ajar kat depan yerr...haha

tepianmuara said...

Atiqah Azman,
keji kan?
All the best exam weh!

nawzahs, MB BCh said...

masing masing post entry pasal saling lawat melawat umah masing masing.ada apa apa ke.

Anonymous said...

durian tu...
barca kan?


-kak intan-

tepianmuara said...

Syazwan

haha.
xde pe lah.


Kak intan,

haha. saya mengharap gak orang betulkan.
hilang ingatan dah!
tq!

Raihana Nazri said...

ttbe tanya kat sini.
turun intec x mggu depan?

analisiszikri said...

thanx sbb jd 'mata' saya..
dan 'mata hati' saya..
:)

syazwanadzhar said...

kenapa aku call tak angkat?

(haha, padahal kau ada call banyak kali yang aku tak angkat)

Datanglah melawat aku kat KL pulak. hehe.

NidzamYatimiRamli said...

*senyum

tepianmuara said...

Rai,
tengoklah, macam tak je. hah



Hanis,
thanks sebab jadi buah hati saya yang ranum. eceh. haha.


Syazwan,
haaa, bila2 ko free. mana2 pun ok, asal dapat jumpa.

Nidzam,
ecehh. main senyum2 je sekarang..hah