08 May 2011

antara serai dan halia

saya pilih serai,
meski kerananya kadang saya terluka.

senyum.





sempena serai dah nak habis dalam peti ais.
sempena dah nak balikkkkkk.




 err..sebenarnya boleh je serai dan halia harmoni dalam kuali kan.
 hidup bukan hanya tentang dua pilihan. 
selalu ada jalan ketiga, menuju destinasi yang sama.
Cuma kadang tak terteroka.
lalu dilemanya;

1. biar aku yang pertama, meninggal jejak untuk yang seterusnya.
risiko: sesat, dan lebih buruk, tak ketemu jalan pulang.

2. pilih jalan yang tersedia. lebih selesa ada yang bersama.
risiko: terlepas peluang, yang 'terbaik' buat kita.



Pilihlah mana-mana. 
Moga satu hari, menoleh ke belakang, bukan sesalan yang terbit dari keluhan.
Bahkan senyuman atas satu kesudahan.

Ikatlah pilihanmu dengan Tuhan.
jalanmu, Dia yang tentukan.





Budak Mesir tak balik.
Budak 'Down Under' tak balik.

Harapnya dapat jumpa yang baki tiga orang tu.
Syazwan Adzhar.
Nidzam Yatimi.
Husni Hakim.

Let's see how much ( well ) we've changed. 

JUST tolonglah jangan main keji.
sekian harapan saya.


10 comments:

|nurhidayah| said...

it's like the road not taken.

huh,sajak tu melekat smpi skang

Anonymous said...

tengah merasa bawang putih mentah. macam masuk pulak dengan entry ni.

faiq zaini said...

nidzam tu..

kte tgok esok kputusan cmne..

Akhyar said...

saya pilih nasi lemak!! hehe.


moga JUST dah tak keji.

hehe.

Anonymous said...

elok-elok takde rasa nak balik, tapi setelah diinduce rakan2, terus beli tiket.

bila rasa nak balik meluap2, time ni lah just bagi ujian pulak..

sabar-sabar-sabar. bukan senang, kan?

sebab tu Allah specially be with them.

'Innallaha ma3a 6obiriiin'

Anonymous said...

tulah orang ajak pergi umrah tak nak.

kakashi said...

Makin lama makin tak memahami isi tepianmuara ni.

Tak apa lah. Itu tanda saya dah kembali menjadi diri yg asal. Ahakss

NidzamYatimiRamli said...

sy nampak kelibat saya... ok, jom gi joden..ahaha

balik jangan tak balik

tepianmuara said...

nurhidayah,

kan kan kan. =)
ending sajak tu memang killer betullah.


anon,
wah! memang saya tengah terfikir tentang bawah putih pun masa ni. tapi, pilih untuk tukar perumpamaan. ok, you are kidding, but still..ha

faiq,
fergh!

=)


akhyar,
terbukti tak keji.
alhamdulillah.


anon,
alhamdulillah.
selamat pulang ya!


anon,
bukan.
cadang nak buat umrah time Ramadhan.
kalau tak memang nak balik raya.


Kakashi,

sigh.

=)


Nidzam,
yeay!

datang Tanjong Karang tau Zam!

syazwanadzhar said...

baru pasan post nih.

Cepat-cepat balik :)